De geschiedenis van zilveren sieraden

De geschiedenis van zilveren sieraden

Al eeuwenlang zijn vrouwen gefascineerd door zilveren sieraden. Ze verbazen met hun pracht, verscheidenheid aan ontwerpen en vormen. De keuze voor zilveren sieraden op de markt is indrukwekkend te noemen. Variërend van delicate oorbellen, ringen of hangers tot grotere opvallende ringen, dikke armbanden, lange oorbellen... Heb je je ooit afgevraagd hoe de geschiedenis van zilveren sieraden eruit ziet?

Het begin: zilvererts

Zilver werd ongeveer 4000 jaar voor Christus in Anatolië (gebied van het hedendaagse Turkije) gedolven. En hoewel dit metaal aanvankelijk vooral diende als een vorm van valuta werden de voordelen van zilver snel herkend. Zo werd zilver toegepast in de voedselbereiding door er pannen, potten en schalen van te maken. Toen ontstonden ook al snel de eerste zilveren sieraadversieringen.
Nadat de mijntechniek van zilver ( rond 2.500 voor Christus) werd verbeterd, nam de waarde van zilver sneller toe. De grote liefhebbers van zilver waren de Egyptenaren. Tot ongeveer 1600 v.Chr was zilver in Egypte meer waard dan goud, en was het voorbehouden aan de belangrijkste vooraanstaande mensen van het land. Evenwel werd zilver erg geliefd bij de oude Grieken, die vervolgens ook nog de leidende zilverproducenten ter wereld werden totdat hun plaats werd ingenomen door de Spanjaarden.

Moderner betekent beter en meer

Met de opkomst van steeds meer nieuwe technieken, methoden en hulpmiddelen voor het extraheren van zilver en de behandeling ervan, werden zilveren sieraden op de markt steeds belangrijker en in grotere mate populair. En dat geldt nog steeds tot op de dag van vandaag! Telkens zorgen nieuwe technologieën voor snellere extractie van zilver, eenvoudiger toegang tot erts waardoor steeds weer nieuwe ontwerpen van sieraden ontstaan, combineren met andere metalen of edelstenen.

Waarmee maken hedendaagse zilveren sieraden indruk op ons?

Hedendaagse sieraden zijn simpelweg vooral indrukwekkend vanwege hun schoonheid en door de originaliteit van de ontwerpen. 

Zilveren sieraden zijn te vinden in veel varianten: Geoxideerd, gerhodineerd en verguld. Doordat zilver een extreem elastisch metaal is ligt de enige beperkende factor in het ontwerp en idee van de maker van de sieraden.

De geschiedenis van zilveren sieraden is enorm rijk en gaat heel ver terug in de tijd. Zilver was in de oudheid al populair en is dat nu nog steeds. Dankzij de eigenschappen en waarschijnlijk de prijs is het een van de favoriete accessoires voor vrouwen over de hele wereld!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden